måndag 9 augusti 2010

Jag tror jag har passagerat!

Igår provades två hästar, bl a den välutbildade 18-årige Clinton som står hos Dressyrspecialisten där Ralph är för försäljning. What can I say - det var en underbar känsla att sitta på honom. Aktionen i baken var där från sekund ett och han var välbalanserad och stark. Med hjälp av Ditte (som är försäljaren) fick jag till ett passageembryo. Man kan ju börja lipa för mindre.

Hästen har gått GP förr i världen, men nu är han ute och vinner MSV-klasser med Dittes dotter. Ditte visade lite piruetter, passage och byten när hon red fram.

Liten klapp på axeln
Vi pratade också lite om Ralph. Han har utvecklats sen han kom till Ditte, men han protesterar lite i byten och övergångar mellan skolorna. Ditte menade på att han har så mycket rörelse och sådan stor mekanik att han blir fysiskt upprörd - han vet inte riktigt vart han ska ta vägen. Jag tycker det ligger mycket i det. Hon hoppas att någon vecka till, sen är han startklar för MSV.

Jag blev faktiskt ganska glad när jag hörde det. Det innebär ju att det jag har lyckats sätta in på hans konto inte varit skräp. Tror jag i varje fall. (Han har snart varit där en månad).

Sen sa Ditte att Ralph inte är en lätt häst, utan kräver en väldigt skicklig ryttare, men att han har bättre gångarter än Clinton. "Meget bedre" sa hon t o m. Då kände jag mig faktiskt ganska mallig. Även om JAG inte kunnat förvalta eller utveckla har jag iaf inte förstört honom. Och det kändes skönt att säga att ett proffs som Ditte säger att han ÄR en svår häst. Det är inte bara mig det varit "fel" på.

Häst nr 2
Nästa häst i provridningsturnén var inget för mig. Jag hade kunnat säga det redan då ägaren red, tyvärr. Men söt var hon. (Både häst och ägare!)

Vad händer nu?
Nu ska jag och min medryttare prova några hästar till och fundera vidare på Clinton. Jag hade nog kunnat tänka mig ett köp. Det beror lite på vad jag kan få för Ralph också, blir det mkt pengar över, kanske jag kan köpa häst själv och erbjuda medryttaren att kvarstå som medryttare och inte delägare - för det kanske inte är så lätt trots allt att hitta en häst som klickar för oss båda? Å andra sidan, Clinton är så pass mkt igång och är en äldre häst - så han kräver att man håller igång honom aktivt och kommer min tid att räcka för det? Trots medryttare?

7 kommentarer:

Malin sa...

Det är faktiskt inte alla äldre hästar man måste hålla igång så vansinnigt mycket. Många av dem mår bra av att vila mellan passen, det beror nog mycket på individen. Men mina äldre hästar har vi ridit varannan dag för att få ut optimalt av dem. Och det bästa med en äldre, välskolad häst är att man inte förstör något. Det går att experimentera. Det som finns där finns kvar - även om man gör fel.

Du vet vad min röst faller på - ridning ska vara roligt och inspirerande ;)

Irene sa...

Så bra, nu börjar du ju ringa in det hela! Veta vad du vill ha så att säga.

Och det är väl KLART att det du satt in hos Ralph har hjälpt till att göra honom till det han är.

Sen så håller jag medgörligt med Malin, ridning ska vara kul, och inspirerande. Inte ångestframkallande.

Nu väntar jag bara spänt på att få höra vad beslutet blir så småningom!

Anonym sa...

det vore väl döhäftigt att ha en häst som man kan mecka med utan att det "händer så mkt" om du missförstår mig rätt. man kan prova sig fram utan protester från individen i fråga :)

Är det tänkt att Ditte ska starta Ralphen nåt?
Emily

Anna-Karin sa...

Malin&Irene> Ni är kloka människor. Den här Clinton är dock mer av en elitgymnast än vad jag är, så han kanske inte kommer att bjuda mig på lugna turer på heden. Men det kan jag nästan strunta i. :o Helt själviskt är jag intresserad av dressyr. Punktum.

Irene> jag har nu ringat in att jag kanske inte alls vill ha en "lugn och snäll" häst, utan bara en mer förlåtande? För de vi testat som sålts som just lugna och snälla har verkligen inte passat mig.

Emily> om det hinns med, startas han - men samtidigt har han ju inte varit ute och testat och det känns lite oschysst mot honom att kräva placeringar i sin första start. Och är det inte placeringar man är ute efter på sitt cv.

Malin sa...

Den behöver inte vara lugn och snäll, den behöver vara lydig och på plats. Det spelar ju ingen roll om en är pigg och glad, bara du vågar trava, galoppera, piaffer och träna piruetter. På heden.

När man litar på hsäten vågar man göra helt andra saker - roligare saker.

Anonym sa...

Vad kul att det går så bra för Ralph! Du har satt in mycket i honom, hörru. Inte ens Ditte tar en häst från "skräp" till MSV på en dryg månad. Det finns inte.

En nackdel med den äldre hästen är ju trots allt att man får vara beredd på att köpa häst igen, inom en överskådlig framtid. Och då måste man ha pengarna. Nu vet jag inget om din kapacitet för sparande, men jag hade tänkt på det... å andra sidan kostar en äldre häst mindre i sjukskrivningar efter avramlingarna!

Håller med de andra om att en äldre, välskolad häst oftast håller för att man gör fel. Den gör det man då ber om - vilket ju kan vara lite snett och konstigt - och sen när man gör rätt gör hästen rätt. Du förstör den inte, tror jag.

Det här är skitspännande! Kan du inte titta på något åt det här hållet så jag får följa med?!!
/Petrus

Linda sa...

Underbart att höra!!!Det är just en sån där gammal välskolad sak jag har så väldans roligt med. Annan gren visserligen men samma princip. Rekommenderar det varmt. Han kommer att visa DIG hur saker ska göras och det borde alla ryttare få uppleva någon gång.
Klart du inte förstört Ralph, du borde ha medalj för att du vågat ha honom så länge, det hade jag aldrig gjort efter att han slängt av mig sådär. Och har du dessutom lyckas ge honom något så förtjänar du dubbelt guld, så det så.